Q&A: Men tänk om jag går upp eller ner i vikt?

Mina damer och herrar,

En tämligen vanlig oro som uttrycks av de som funderar på att berika sin garderob med ett skräddarsytt plagg är vad som händer med plagget om du går upp eller ner i vikt.

Ja, frågan är helt befogad och borde naturligtvis svaras uppriktigt: Ingenting! Faktumet är, nämligen, att medan vi klipper tyget tar vi hänsyn till att man under närmaste 5-10 åren eventuellt kan gå upp eller ner några kg. Självfallet varierar det från kroppstyp till kroppstyp och situation till situation hur kroppen förändras. Har man ambitionen att gå ner i vikt och tränar intensivt, så kanske midjan blir smalare och bröstkorgen en aning större samtidigt som benen blir trimmade. Som tur kan man justera plagget genom att då släppa lite runt bröstkorgen och ta in runt midjan tillika benen. Är det däremot så att man har en smärt kroppshydda och går upp i vikt av olika skäl, så finns det några cm tyg innanför plagget som går att släppa ut. 

Tilläggas bör, dock, att man inte kan gå ner eller upp, exempelvis, 25 kg och förvänta sig exakt samma resultat av plagget efter justeringen som när det skräddarsyddes efter den kroppsform man hade innan viktökningen eller -minskningen. Men ca +/- 10-15 kg borde rimligtvis inte vara några större bekymmer beroende på hur vikten fördelats över de olika dimensionerna.

Hoppas att vi genom detta inlägg framgångsrikt lyckats få bukt med de bryderier som berör detta ämne. Vi ser fram emot att få besvara nästa fråga nästa söndag!

Till dess: allt gott tillönskar vi er!

Eder,

Arbiter Elegantiarium