Q&A: Sytt för hand? Det är väl alla plagg… eller?

Mina damer och herrar,

Nu har vi fått massvis med frågor om just detta med att sy ett plagg för hand. Känns som hög tid att en gång för alla ta itu med denna fråga och komma till pudelns kärna.

Faktumet är att varje skrädderi, oavsett bakgrund eller land, har sitt sätt att producera ett plagg. Många har gemensamma åsikter kring vissa aspekter av skräddarsytt, men många är även oense kring viss terminologi och metodik. Samma sak gäller exempelvis handgjorda skor, som i Italien kan betyda en sak, medan det i Frankrike eller England betyder något annat.

I vår butik betyder det att vi först och främst tar noggrann hänsyn till dina mått och din kroppsform. Utöver det noterar vi din stil och smak. Därutöver tar vi i beaktande det tyg du har valt samt den design du önskat. Allt dessa ingredienser kombineras sedan med hantverket, vilket motsvarar flera dagars arbete och upp till tre provningar för att du ska lämna butiken med ditt plagg och med ett leende.

Nåväl, vad innebär det när vi säger skräddarsytt? Jo, vi har flera skräddare med olika specialiteter som sitter i vår ateljé i Stockholm och producerar unika plagg på daglig basis. Det tyg du valt i butiken måste vi beställa från leverantören. När tyget anlänt i butik, så hamnar det hos ägaren som säkerställer att det är enligt ditt val. Efter den bekräftelsen hamnar tyget hos våra skräddare som noggrant ritar ditt mönster och klipper därefter tyget för hand – bit för bit. Efter det så börjar de otaliga timmarna som kräver skräddarens odelade fokus för att varje söm, ficka, knapphål och diverse detalj ska bli så utomordentligt utfört som möjligt. Beroende på din design och hur styvt tyget är, så kan det ta flera dagar, över en vecka, innan ditt plagg är redo för provning. När första provningen är klar, så brukar vi kunna pricka rätt och färdigställa ditt plagg, i övriga fall får vi planera en ny provning.

Att gå in djupare i detaljerna är som att avslöja hur vi tillagar våra maträtter om vi vore en restaurang, vilket vore oklokt. Vi förtröstar, dock, att du funnit nöje i att förstå bättre att hur mycket tid och uppmärksamhet ditt plagg får… och vi hoppas likaledes att du är lika kärleksfull mot det i fortsättningen som när det varit hos.

Allt gott!

Eder,

Arbiter Elegantiarium