Tyger – vad skiljer dem åt?

Mina damer och herrar,

Nu är vi inne på juni månad och värmen har, hitintills, varit allt förutom snål. När jag är ute och flanerar noterar jag alltmer att jag är bland de ytterst få med kostym, sannolikt den ende med tredelad kostym och slips. I denna hetta kan jag förstå att jag får blickar som både signalerar ett nöje över ensemblen jag bär och flankerad av två rejäla frågetecken över hur i allsin dar jag kan ha en sådan mundering i en sådan värme.

Tillåt mig få inleda svaret enligt den salige Reagans vana: “Well”… svaret är mycket enkelt – det handlar om tygets beskaffenhet!

Min avsikt är på intet vis att djupdyka i detta breda och djupa område som berör tyger och dess framställning. Jag önskar helt enkelt upplysa er om att det finns fler typer av tyger än vad ni kan ana. Det finns tunna tyger som får en att svettas mer än tyger som är tjockare. Varför? Jo, för att tyget är tätare än det tjockare. Kom även ihåg att det finns bomullstyger, linnetyger, syntettyger, sidentyger och ylletyger – för att nämna de vanligaste. Alla dessa har sina egenskaper samt för- och nackdelar beroende på de olika väderförhållandena.

Alltså finns det:

  1. Olika material.
  2. Olika vävtekniker.
  3. Olika tjocklekar.
  4. Alternativ bland vilka man kan välja kavajens uppbyggnad.

Avseende punkt 4. bör det tillfogas att man kan ha flera kavajer sydda i samma tygmaterial, men med helt olika värmeisolerande effekter. Man kan antingen ha en okonstruerad och ofodrad kavaj upp till helkonstruerad och fullt fodrad sådan. Därutöver finns det olika varianter på kanvas som man lägger mellan innerfodret och kavajtyget. Dessa andas på olika sätt och släpper därmed mer eller mindre kroppsvärme.

Jag kan fortsätta skriva hur mycket som helst om detta, men känslan får ni enkom när ni kommer in i butiken och känner på tygerna och tillbehören.

Har ni kommit ända ner hit får jag be att tacka för er tid och uppmärksamhet samt önska väl mött i butiken inom kort!

Allt gott och på återhörande!

Vördnadsfullt,

Arbiter Elegantiarium