Vad innebär “skräddarsytt”?

Mina damer och herrar,

I många avseenden brister våra kunskaper tillika vår förståelse för begreppet “skräddarsytt”. Till följd därav skulle jag vilja utveckla vad det innebär när vi, på George Fashions, frikostigt använder oss av just det ordet (exempelvis skräddarsydd kostym, skräddarsydd rock/kappa, skräddarsydd skjorta et cetera).

När du går in i en butik som säljer dig kavajer, byxor, kjolar, rockar eller kappor, så har du, vanligtvis, en idé av vilken storlek som kommer passa dig bäst. Samtidigt är du väl medveten om, misstänker jag, att olika märken tillämpar olika passformar, så ibland måste man gå upp en storlek eller två och ibland ner. Det finns även fall där man känner sig osäker eller helt enkelt inte minns sin storlek. Då provar man sig fram – en gängse och fullt godtagbar metod. Till syvende och sist är det dags att bestämma sig för det plagg som passar en bäst och då slutar det med att man köper det.

MEN – ja, det finns ett (stort) men till detta – man är sällan helt nöjd med det plagget. Det kan vara medvetet och i vissa fall omedvetet, men en sak är klar, det känns inte helt rätt. Att det inte känns helt rätt kan bero på flera parametrar. Tillåt mig få nämna ett fåtal:

  • tygets beskaffenhet
  • passformen runt midja, bröstkorg och runt axel/armhåla
  • längden på plagget eller ärmarna.

Detta medför ett alltför ofta missnöje över sin egen kroppsform. De tankar som far runt i huvudet på en (åtminstone mitt huvud) är: “Tänk om jag var 5 cm längre eller 5 kg lättare” eller “fasiken, borde inte ha ätit den där utsökta hamburgaren till lunch, för snart spricker skjortan” alternativt “jädrans vad jag svettas – så här mycket har jag aldrig svettats tidigare”. Alla dessa tankar beror i första hand på att plagget antingen inte passar optimalt och/eller består av tyg(er) som är kväver huden. Huden “andas” och beroende på luftfuktighet och temperatur så kan huden reagera olika; svettkörtlarna aktiveras om det blir för varmt och om tyget innehåller syntetiska material, så isoleras värmen mellan huden och tyget vilket orsakar ännu mer svett. Beträffande tyger kommer jag specificera och bena ut frågan respektive detaljerna i en separat post, ty eljest blir denna särdeles lång…

Ovan är ett litet preludium till svaren på frågorna i rubriken.

Plaggen som du ser hängda på galgar i butiken är plagg som är sydda utifrån mallar. De mallarna bestäms av företaget som producerar plaggen och skiljer sig åt kolossalt mellan de olika producenterna. Somliga kör superslim medan andra kan tillämpa en mer pösig ideologi på kreativiteten.

Vill man krydda till det lite, kan söka sig till de klädmärken som erbjuder måttsytt. Här kan man justera måttet på midja, stuss, byx- och ärmlängd samt måttet på axelbredden och runt bröstkorgen. I vissa fall kan man till och med påverka designen avseende, exempelvis, antalet knapphål, slaget på kavajen, sprund och fickor. Detta till trots, utgår man ändå från en mall som man justerar. Varför? För att måttsytt har begränsade justeringsmöjligheter. Det är så nära du kommer skräddarsytt, utan att plagget de facto får kallas skräddarsytt. På engelska kallas detta för MTM, alltså Made to measure.

Kronan på verket, crème de la crème, när det kommer till passform är skräddarsytt. Här sitter en eller flera skräddare och syr upp ett plagg utifrån dina exakta mått. Tyget klipps för hand (till skillnad mot maskiner i fallet för måttsytt) och sys med högsta omsorg. Naturligtvis finns det även olika klasser när det kommer till skräddarsytt – det tänker vi inte förneka. Savile row i centrala London är förmodligen mest känd när det kommer till vad skräddarsytt kan erbjuda. Standardpris på en tvådelad kostym i ett förhållandevis bra tyg börjar någonstans runt 25.000 kr. Vill du få uppleva deras lite högre nivå får du lägga dig på ca 35.000 kr och premium börjar på 40.000 till 45.000 kr. Absolut inte ovanligt med ca 50.000 till 60.000 kr och några månaders väntetid. Självfallet beror det på flera faktorer: typ av plagg, två- eller tredelat samt detaljer. Men då pratar vi ändå deluxe när det kommer till skrädderivärlden. Givetvis finns det andra delar av världen som erbjuder hög nivå på kvalité och hantverk för en billigare peng, men då får man vara redo på att sätta sig på flyget och betala en påtaglig summa för resa och boende för att prova andra utbud. Det finns alltid för- och nackdelar.

Det vi erbjuder är skräddarsytt. Vi tittar på din kroppsform och har inget som helst intresse för att kategorisera den eller ange en storlek. Vi beställer hem tyget från, normalt, England eller Italien och klipper det utifrån dina mått – på millimeternivå. Det finns, praktiskt taget, inga begränsningar i vår produktion vad gäller dina önskemål. Vill du ha en bredare linning eller smalare slag alternativt gigantiska ficklock – vi fixar det. Var däremot redo på att vi frågar dig för att säkerställa om vi förstått dig rätt, ifall plagget avviker avsevärt från modevärldens samlade historik, och om så är fallet, så står vi alltid redo och till tjänst. Viktigast är att du ska vara nöjd och känna dig bekväm med dina val.

Allt gott tillönskar jag er, mitt herrskap!

Eder,

Arbiter Elegantiarium